Вземаме яйца от щастливи кокошки (от мама на село), сваряваме ги добре (10-15 минути) и украсяваме с декоративни елементи. Добре е да ползваме светъл цвят от маслените пастели, за да изпъква на основния фон, който ще използваме.
Първото яйце по традиция е червено - за здраве и берекет в къщата. Слагали го под иконата и гадаели с него. Всяка година стопанката преди да сложи новото, срязвала на половина старото яйце. Ако се е съхранило здраво - годината ще бъде добра, ако се е вмирисало - чакат ви неприятности, ако е изсъхнало - годината няма да е плодородна.
След като изхвърлих няколко развалени яйца се отказах от тази традиция, за да не си развалям настроението за цяла година напред.
Като приключим с червените яйца, можем да преминем към другите цветове.
По-белите яйца оцветяваме в жълто. Някои от тях оставих без декорация, за да приложа друга техника.
Върху изсъхналите жълти яйца залепих фигури, които изрязах от самозалепваща лента (тиксо). След това ги оцветих в червен, син или зелен цвят. Когато изсъхна втория цвят, отлепих фигурите и доукрасих с маркер за CD.
Получиха се тези весели кокошчици, които срещнах някъде из Нета, като идея за картичка.
Честит Великден! |